BOEKENCLUB #1Mijn eigen boekenclubje is een feit. Hieronder mijn gedacht over de boeken waar ik me laatst mee in de zetel nestelde.
Sweetbitter door Stephanie Danler
jaar: 2016 pagina's: 369 waardering: 3,5/5

Twee dagen nadat de tweeëntwintigjarige Tess verhuisde naar New York, vindt ze een job als kelner en barista in een gerenommeerd restaurant. Kameraadschap maakt het restaurant niet alleen draaglijk, maar ook een soort van thuis. Onderverdeeld in vier seizoenen, vormt Sweetbitter een kroniek van een hectische jaar van overvloed, uitputting, enthousiasme, emoties en vorming.
Er waren zinnen en paragrafen die me versteld deden staan van hun schoonheid, zelfs als de personages me van tijd tot tijd frustreerde. Danler is een getalenteerde schrijfster en het is moeilijk te geloven dat ze een debutante is in plaats van een doorwinterde vaste waarde. 
Het verhaal legt complexe relaties bloot waar we allen - jammer genoeg - mee bekend zijn, besprenkeld met lekker eten en wijn. Voor alle foodies: lees niet op een lege maag!
Difficult Women door Roxane Gay
jaar: 2017 pagina's: 260 | waardering: 4/5

Roxane Gay beschrijft in deze verhalenbundel het leven van meer dan 20 vrouwen. Allen hebben ze een andere achtergrond: bevoorrecht, levend in armoede of ergens tussenin. Jong of oud. Getrouwd, in een relatie of single. 
Ondanks de titel, is de factor die hen met elkaar verbindt de aanwezigheid van moeilijke en/of gewelddadige mannen. Elk verhaal is rauw en brutaal eerlijk: dit zijn niet de "typische liefdesverhalen", alsnog schuilt er in elk verhaal wel liefde in één van haar vele vormen.
Hoewel Gay's vrouwen voortdurend onder dreiging staan, portretteert Gay ze nooit als zwak. Elk van hen bezit de kracht in zich om te ontsnappen of afstand te nemen uit de moeilijke situatie waarin ze zich begeeft. De titel van de verhalenbundel is dan ook eerder sarcastische te interpreteren, net zoals wanneer Gay de vrouwelijke protagonisten beschrijft met afgezaagde stereotypen zoals "crazy", "loose", "frigid", etc. 
Deze krachtig en prachtig geschreven bundel is gevuld met kortverhalen die soms eigenzinnig, soms ontroerend, soms spottend, soms grappig, maar altijd meeslepend zijn. Ze tonen de bedreigingen die voor zoveel vrouwen de dagelijkse realiteit vormen, maar ook hoe, ongeacht de situatie, ze de stereotypen gemaakt en versterkt door mannen de kop indrukken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten