Powered by Plants🌿💪🏼

Het is al weer enkele jaren geleden dat ik sprakeloos en geshockeerd staarde naar de aftiteling van de documentaire Food Matters. Mijn oogkleppen waren afgevallen. Er volgde nog een heleboel documentaires en boeken en ik waagde me aan het vegetarische leven. 

Het laatste jaar heb ik mezelf een nieuwe standaard gesteld: een 95 - 5 regel. Als vegetariër wordt zuivel gebombardeerd als onlosmakelijk onderdeel van je dieet. Maar waar je niet bij stil staat is dat er hier ook enorm veel dieren worden gefokt en in mega stallen worden gezet. Dat allemaal voor eieren, melk en kaas op je bordje te krijgen. Hoewel ik het dus niet volledig uit mijn dieet heb geëlimineerd, beperk ik het toch tot een minimum. 

Als ik mensen dus één advies kan geven om gezonder te worden, meer energie te krijgen en zich simpelweg beter in hun vel te voelen, dan is het wel om (meer) plantaardig te eten. De positieve effecten hiervan merk ik bij mijzelf. Ik herstel sneller na het sporten, kan zoveel eten als ik wil zonder dik te worden en mijn  kans op de meeste westerse ziekten wordt drastische verlaagd. 

Hoewel plantaardig eten in essentie heel simpel is, is de meest gestelde vraag na mijn outing altijd: "Maar wat eet je dan?" Het kan dus een hele uitdaging lijken als je gewend bent om een standaard Belgisch voedingspatroon te volgen. Bij deze dus een beknopte wegwijzer over het waarom, wat en hoe van plantaardig eten. 

WAT IS EEN PLANTAARDIG DIEET?
Veel mensen gebruiken het woord 'vegan' of 'veganistisch' om aan te geven dat ze helemaal plantaardig eten. Anderen gebruiken dezelfde woorden en eten soms nog wel dierlijke producten, maar in een minimale hoeveelheid. Cool, alle beetjes helpen! Bij volledig plantaardig eten, eet je dus geen dierlijke producten meer zoals: vlees, vis, gevogelte, kaas, zuivel en eieren. Maar vrees niet, je zal je voedselhorizon flink verbreden! 

Zo ga je een hoop voedselsoorten leren kennen waar je voordien nog helemaal niet bekend mee was. Een paar van mijn favorieten: havermout, quinoa, bruine rijst, volkorenbrood, zoete aardappel, pompoen, peulvruchten als kikkererwten en linzen, maar ook broccoli, aubergine, bloemkool, champignons, chiazaad, humus, cashewnoten, tofu, avocado, donkergroene bladgroenten als boerenkool, spinazie, bananen, verschillende bessensoorten en bloedappelsienen. 
WAAROM PLANTAARDIG ETEN? 
Er zijn een paar belangrijke redenen om plantaardig te eten. Hoewel ik ze allemaal belangrijk vind, wisselt hun volgorde van belang wel eens voor mij. 

EEN HOOP EXTRA EN GEZONDE LEVENSJAREN
Veel mensen gaan plantaardig eten om hun gezondheid te verbeteren, af te vallen, er beter uit te zien, de gezondheid van hun hart te verbeteren, diabetes te verbeteren, hun bloeddruk te verlagen en de kans op andere westerse ziekten te verlagen. Net zoals er verschillende soorten diëten zijn met dierlijke producten erin, zijn er ook verschillende manieren van eten als je plantaardig eet. Je zal je voedselkeuze dus vooral op niet of nauwelijks bewerkt plantaardig voedsel moeten baseren om gezonder te worden. 

De mensen die in grootse gezondheid het oudst worden, eten allemaal zo goed als plantaardig. In Okinawa, Japan eten ze voornamelijk zoete aardappel, sojabonen en groenten. Enkel bij speciale gelegenheden wordt er een klein stukje vis of varken geserveerd. In deze video laat dr. Michael Greger zien dat plantaardige voeding het beste medicijn is dat je kunt nemen bij het voorkomen, behandelen en zelfs terugdraaien van onze meest dodelijke ziektes. Voedsel als medicijn. 

Bang op tekorten? Een studie die het dieet van 13000 mensen analyseerde, concludeerde dat mensen die plantaardig eten van bijna elke voedingsstof meer binnen krijgen dan mensen die vlees eten, zonder te veel ongezonde cholesterol en verzadigde vet binnen te krijgen. 

LOS HET MILIEU- EN KLIMAATPROBLEEM OP
Een van de grootste uitdagingen van onze tijd blijft de ontwrichting van ons klimaat en de daarbij horende milieuproblemen. Het beste wat je kan doen om klimaatverandering tegen te gaan, is stoppen (of drastisch verminderen) met het eten van dierlijke producten.

Want één ding is zeker: wanneer je overstapt op een plantaardig dieet, verkleint je footprint zich drastisch. Uit het rapport van de VN blijkt dat de vee-industrie verantwoordelijk is voor 18% van alle broeikasgassen. Dit is meer dan de 13% van alle transport bij elkaar. De dieren die wij opeten, moeten ook eten. Zij gebruiken gigantische hoeveelheden natuurlijke hulpbronnen en zorgen voor ernstige milieuvervuiling. Hoe vertaalt dit zich in je dagelijkse maaltijd? Als je één hamburger eet, dan is daarvoor evenveel water gebruikt als wanneer je je twee maanden lang zou douchen. Als wij een deel van het eten dat we nu aan dieren geven aan mensen zouden geven, dan was er bovendien ook geen sprake meer van hongersnood. Kijk zeker ook Cowspiracy voor meer context. 

HEB COMPASSIE
Zelf zou ik nooit een dier doden als ik het niet absoluut nodig zou hebben om te overleven. Als je een product koopt, stel je de persoon die jou het product levert in staat om door te gaan met wat hij doet. Stem met je geld!

Ik snap nog altijd niet hoe we vertederd kijken naar schattige kattenfilmpjes, houden van onze huisdieren alsof het onze eigen kinderen zijn en tegelijkertijd vlees eten? Vlees van dieren die onder erbarmelijke omstandigheden worden opgesloten in stallen om daarna geslacht te worden. Er zullen weinig mensen zijn die lachend kijken naar dit soort praktijken, of zelf een dier zullen slachten.

HEEL WAT CENTIMETERS MINDER
Als het voorkomen van chronische westerse ziekten, het verhogen van je gezondheid, het tegengaan van hongersnood, dierenwelzijn en het verbeteren van het klimaat en milieu je nog niet zouden motiveren om plantaardig te eten... Dan doet gewichtsverlies het misschien wel?

Mensen die plantaardig eten, blijken veel slanker te zijn dan mensen die vlees eten. Plantaardige voeding heeft nauwelijks verzadigd vet, is laag in calorieën en zit bomvol vezels die je een verzadigd gevoel geven. Hierdoor is overeten heel lastig. Dierlijke producten zitten dan weer bomvol verzadigde vetten, cholesterol, calorieën en bevatten geen vezels, waardoor je makkelijk te veel calorieën binnenkrijgt. 
HOE TE BEGINNEN?
Iedereen is anders. Sommige mensen schakelen van de ene op de andere dag over, anderen doen er, zoals ik, langer over. 

1. Stap voor stap. Begin met Meatless Monday en bouw van daaruit verder naar andere dagen in de week. Veel mensen stopper met rood vlees, daarna gevogelte en tenslotte vis. Experimenteer met nieuwe recepten en vervang vlees door peulvruchten, volkoren granen, noten en zaden. Vind je een recept lekker? Bewaar het en maak het vaker. Zo simpel als dat is het!

2. Stop met eieren eten. Nadat je gestopt bent met vlees, kan je stoppen met eieren. Hé, je bent dan al vegetariër! Eieren zijn makkelijk te vervangen door chiazaad of banaan als je bijvoorbeeld een cake wil bakken. En je moet ook geen vaarwel zeggen tegen een omelet op zondagochtend met dit scrambled tofu recept.

3. Verwijder zuivel uit je dieet. Voor mij is dit een van de moeilijkst opgaves. Melk is niet zo moeilijk, er zijn talloze goede vervangers zoals soja-, haver- en amandelmelk. Kaas is echter een stuk moeilijker. Dit is niet verwonderlijk, want er blijken opiaten in kaas te zitten die een verslavende werking hebben! Focus echter niet op wat je opgeeft, maar op de heerlijke dingen die je wel kan eten. 

4. Richt je op niet of nauwelijks bewerkt plantaardig voedsel. In de meeste landen krijgt niemand voldoende groenten binnen. Weinig mensen genieten van donkergroene bladgroenten terwijl deze supergezond zijn. Focus op volkoren granen, peulvruchten, groenten, fruit en rauwe noten en zaden. In het begin zal je smaak zich moeten aanpassen, na een maand of twee past je lichaam zich aan op wat je het meeste eet. Nu vind ik het allemaal heerlijk en crave ik zelfs gezond eten. 
WAT TE ETEN? 
De grote vraag: Wat eet je dan als je gezond plantaardig eet? Wel, een hele hoop! Naar schatting zijn er tussen de 50000 en 80000 eetbare planten op aarde. Daar moeten er dus wel een paar tussen zitten die je lekker vindt. 

In het begin vraagt het om wat inzet en creativiteit, maar al snel zal je weer enkele to-go recepten vinden waar je op kan terugvallen als de inspiratie je ontbreekt. In het begin zal je ook even moeten trainen om de grotere hoeveelheden binnen te krijgen. Hoe lekker het ook is, het verteert sneller en aan honger lijden doen we dus niet mee! 
  • Baseer het grootste deel van je dieet op volkoren granen. Denk aan volkoren brood, volkoren crackers, quinoa, bruine rijst, bulgur, maïs tortilla's, volkoren couscous, havermout, noedels, wilde rijst etc. 
  • Peulvruchten zijn supergezond en vullen je maag. Denk aan linzen, sojabonen, tofu, kikkererwten en ga zo door. 
  • Natuurlijk mogen groenten niet ontbreken. Het liefst vers en lokaal, anders ingevroren of uit glas. Alles is goed, van asperges, paprika, broccoli, bloemkool en alle andere koolsoorten tot aardappelen, wortels, pepers, komkommer, knoflook en champignons. 
  • Donkergroene bladgroenten zijn je nieuwe multivitaminen. Ze zijn zeer hoog in voedingswaarden en gezonde stofjes zoals calcium, ijzer en futonutriënten. Denk aan: spinazie, boerenkool, snijbiet... 
  • We weten allemaal hoe gezond fruit is. Eet er veel van, vooral bessen zijn gezond en hoog in voedingswaarde. Denk daarnaast aan: banaan, appels, peren, druiven, sinaasappelen enz. 
  • Zorg dat je een handje noten en zaden per dag binnenkrijgt. Rauw is het best. EN NIET GEZOUT! Amandelen, walnoten, hazelnoten, chiazaad, pompoenpitten, noem maar op! 
  • Kruiden zijn je nieuwe vrienden. Ze zijn de smaakmakers van je eten en heel gezond. Denk aan: italiaanse kruiden, basilicum, oregano, cayenne peper, chilipoeder, kerriepoeder, kurkuma en paprikapoeder. 

HOE ZIET EEN DAG PLANTAARDIG ETEN ERUIT? 
Wat een bom van nieuwe informatie. Hoe ga je hier nu mee aan de slag? Gelukkig is het allemaal niet moeilijk als je het eenmaal gewend bent. 

Ik ben geobsedeerd met havermout met kaneel, banaan en bloedappelsienen als ontbijt. Soms wissel ik eens af met muesli, plantaardige melk en vers fruit, of een groene smoothie met fruit zoals bananen, groene bladgroenten en haver. 

Lunchen doe ik bijvoorbeeld met een kleurrijke salade of volkorenbrood belegd met humus, avocado, komkommer, olijven en kiemen. Of de restjes van de avond voordien. 

Mijn avondeten is ook nooit een straf. Ik zeg geen nee tegen een lekkere plantaardige pizza, avocado sushi, een 'romige' champignon risotto, curries met rijst of gewokte groenteschotels.

Op bijna elk 'regulier' gerecht is wel een overheerlijke hoogwaardige plantaardige variant te bedenken. Begin met het leren van een aantal recepten die bovenstaande voedselgroepen combineren. Na een tijdje heb je je eigen recepten die je het lekkerst vindt en denk je er niet meer bij na. Recepten nodig? Google en gij zult vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten