Pagina's

27 december 2016

Zondagse liefde-voor-allen maandag

Mijn "zondagse maandag" kreeg deze week een dubbele betekenis: 1) werkloosheid, dagen van de week, the usual bla, 2) tweede kerstdag. 

Hoewel iedereen zijn weekend volgepland stond met zich haasten van het ene naar het andere familiefeest, heb ik het op één rustige avond thuis met de ouders gehouden en voor de rest heel veel me-time en Netflix documentaires. Don't feel sorry, stiekem zijn jullie heel jaloers over het feit dat ik geen zatte/ racistische/ patriarchale praat* heb moeten aanhoren. 

Het leuke gedeelte aan mijn kerstavond stopte daar trouwens niet, nee, bovendien kon ik ook genieten van een overheerlijk vegan (afhaal)driegangenmenu. Shout out naar al die vegetarische/ vegan eetgelegenheden die het afgelopen jaar als paddenstoelen uit de grond schoten. 

Zaterdagavond was er geen plek meer voor dessert dus zondag en maandag stonden ontbijt en lunch gelijk aan chocoladetaart. 

Naast zeer lekker, ook vegan! 

Wat mij - naast de hoeveelheid voedsel er plotseling in een maag past - altijd verbaast tijdens de feestdagen is hoe vredelievend iedereen wordt in deze periode. Iedereen draagt zijn steentje, of beter gezegd zijn centje bij aan een goed doel. En ik zal de laatste persoon zijn die hier iets tegen heeft. 


Maar.*** 


Elk jaar doden we miljarden en miljarden dieren louter en alleen voor ons welbehagen, en wij willen "vrede op aarde?" Is vrede op aarde dan niet voor alle levende wezens, niet alleen de mens? 

Ja, het is waar dat de mens al duizenden jaren dieren eet, maar vandaag de dag, is het voor veel mensen in de wereld**** absoluut geen noodzaak meer om dieren te eten om te overleven. Wij veroorzaken, als het menselijk ras, dagelijks massaal lijden aan andere levende wezens. En dat lijden is volledig overbodig. 

Van een zeer jonge leeftijd leren we te houden van dieren en anderen te reduceren tot voedsel. We worden geboren in een onzichtbaar geloofssysteem dat ons conditioneert te compartimenteren als het op dieren aankomt. Het conditioneert ons om over bepaalde dieren te denken als eetbaar (πŸ„πŸ‚πŸ–πŸ‘πŸ¦ƒπŸ“πŸ—) en andere dieren als oneetbaar (πŸ©πŸˆπŸ•πŸ…πŸ†πŸ‹). Noem het carnisme.

Een manier waarop carnisme onzichtbaar wordt gehouden, is door het niet te benoemen. Als we het geen naam geven, kunnen we er niet over nadenken, dus kunnen we het ook niet in twijfel trekken. Als we het bovendien niet zien, wordt het eens te makkelijker om de mythe dat er geen probleem is in stand te houden. 

"If slaughterhouses had glass walls, everyone would be vegetarian." - Paul McCartney
Zo tonen we afkeer/ verzet/ spot tegenover de informatie van diegenen die ons willen helpen een kritische blik te werpen op carnisme.  If you shoot the messenger, you don't
 have to take seriously the implication of their messageπŸ’πŸ”«.

Zou ik jullie daarom op deze mooie dinsdag - na een weekend gevuld met wild en kreeft - mogen vragen even stil te staan met wat er op jullie bord ligt? Stop met het blindelings volgen van het systeem. Stel vragen. Zoek informatie. Show awareness. Heb medelijden. Door te stemmen met je euro, door vlees en vis vaker links te laten liggen en meer te kiezen uit het overheerlijke aanbod aan plantaardig voedsel, zeg je nee tegen uitbuiting in de veeteelt en al de verwoesting die ze veroorzaakt op onze planeet. 

Al die mega schattige biggetjes, kuikentjes, kalfjes en hun ouders zullen u dankbaar zijn✌🏻.

Geen inspiratie?

---------------------------
* Doorstreep wat niet past.**
** Ik schat de kans echter hoog in dat er niet veel doorstreept hoeft te worden.
*** Jullie voelen het aankomen, vandaag haal ik mijn wijzend vingertje boven. 
**** Waag het om over de inuit te beginnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten