Pagina's

13 januari 2015

MIJN FAVORIETE FOOD DOCU'S


Eten, ik lieg niet door te zeggen dat mijn dagen errond draaien. Bij het slapengaan kijk ik al uit naar mijn ontbijt en voortdurend spoken er allerlei heerlijke gerechten door mijn hoofd die ik me ooit nog  eens moet voorschotelen als lunch of avondmaal.

Onze voeding kan twee dingen: ons verzorgen of ons vernietigen. 

Met de huidige voedseltendensen zijn we op weg naar de tweede uitkomst. 

Door onze verslaving met epidemische omvang aan chemische stoffen, conserveringsmiddelen, kunstmatige toevoegingen en suiker rijzen ziekten zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten de pan uit. Tien jaar geleden liep nog maar 1 op 7 personen het risico om ooit gediagnosticeerd te worden met kanker. Vandaag krijgt, schokkend genoeg, één op twee de diagnose te horen.

De laatste maanden ben ik me steeds meer beginnen verdiepen in een gezonde plant-based levensstijl. De grootste trigger hierbij was het kijken van een aantal interessante, leerrijke, maar vooral schokkende documentaires. Vaker met een traan dan een lach.

Ook zin om van je wolk van onwetendheid te komen? Hier is mijn selectie van "favoriete" voedseldocumentaires, in willekeurige volgorde, waarvan je ongelooflijk veel zal leren, die je zullen inspireren en inzichten bijbrengen over onze voedingsindustrie, onze gezondheid en de winst die grote bedrijven binnenrijven louter en alleen door ons vet, dik en verslaafd te houden. 

Hoewel veel van deze docu's gebaseerd zijn op de American way of living en het daarbij horende landbouwsysteem, zijn ook België en Nederland een mooie inhaalbeweging aan het maken als het komt op obesitas en andere ziekten die een rechtstreeks gevolg zijn van een ongezonde levensstijl. Alsook de aanwezigheid van een kwaliteitsdaling in ons landbouwsysteem. Deze is vooral te wijten aan de verhoogde druk door 'big food' en een lager loon voor boeren die hun (dierlijke) producten verkopen aan grote landbouwbedrijven.

“Let Thy Food Be Thy Medicine, And Thy Medicine Be Thy Food.” – Hippocrates. De boodschap van de grondlegger van de moderne geneeskunde wordt perfect weerspiegeld in deze geweldige docu. 'Food Matters' is een keiharde reflectie op onze huidige staat van gezondheid. Een must-see voor iedereen die beter wil begrijpen hoe voedsel kan worden gebruikt in de geneeskunde als een functionele genezer en als preventiemiddel tegen ziekte.

2. Forks Over Knives
Nog een knaller. Forks Over Knives onderzoekt de bewering dat de meeste, zo niet alle, degeneratieve ziekten die ons teisteren onder controle of zelfs teruggedraaid kunnen worden door het schrappen van ons huidige menu gekenmerkt door een overload aan dierlijke en verwerkte voedingsmiddelen.

3. Food Inc.
De film onderzoekt corporate farming in de VS met als conclusie dat er bewust ongezonde voeding geproduceerd wordt op een manier die zowel schadelijk is voor het milieu als voor de eindgebruiker en dat hierbij zowel de dieren als de medewerkers misbruikt worden.

4. Super Size Me
Een echte klassieker onder de voedseldocumentaires. De film documenteer het drastische effect op Spurlocks fysieke en psycologische welzijn in de periode van 1 februari tot 2 maart 2003 waarin hij voor 30 dagen alleen maar eet bij McDonalds. Daarnaast wordt de grote invloed van de fast food industrie verkend, inclusief de wijze waarop deze aanzet tot slechte voeding voor eigen winst.

5. Hungry For Change
Van de makers van Food Matters, legt Hungry For Change de geheimen bloot van de voedingsindustrie en hun misleidende strategieën ontwikkeld om de consument steeds te laten terugkomen voor meer van al dat ongezonde goeds. Watch en see wat jou ervan weerhoudt om het lichaam en de gezondheid te krijgen die jij verdient! (commerciële praat, què?)

6. Cowspiracy: The Sustainability Secret
Deze baanbrekende milieu docu onthult de meest destructieve industrie voor onze planeet en onderzoekt waarom 's werelds grootste milieuorganisaties te bang zijn om erover te praten. Spoiler: veeteelt is de belangrijkste oorzaak van ontbossing, waterverbruik en vervuiling, is verantwoordelijk voor meer broeikasgassen dan de transportsector en is de belangrijkste factor bij de verwoesting van het regenwoud, het uitsterven van diersoorten, habitatverlies, erosie en vrijwel elk andere milieuziekte.

7. Vegucated
Deels als sociologisch experiment, deels als avontuur gaan 3 vlees en kaas liefhebbende New Yorkers de uitdaging aan om 6 weken als vegan door het leven te gaan. Gelokt door verhalen over gewichtsverlies en hervonden gezondheid, beginnen ze de verborgen kanten van de dierlijke landbouw te ontrafelen.

8. Earthlings
Deze documentaire heeft niet voor niets de bijnaam "de Vegan-maker". Deze award-winnende documentaire over het lijden van dieren voor voedsel, mode, huisdieren, entertainment en medisch onderzoek is bikkelhard. Ik moet toegeven dat ik hem zelf nog niet helemaal heb kunnen uitkijken. Working on that. De opnames gemaakt bij dierenasielen, dierenwinkels, de bio-industrie, slachterijen, de leer en bonthandel, circussen en onderzoekslaboratoria laten mijn hard bloeden.

9. Fat, Sick & Nearly Dead
Wanneer de conventionele geneeskunde zijn chronische ziekte niet kunnen verhelpen, wendt Joe zich tot zijn laatste redding: het vermogen van het lichaam om zichzelf te genezen. Hij ruilt zijn junk food in voor een juicer en zweert de komende 60 dagen alleen te overleven op het drinken van verse groenten en fruit. Op zijn road trip ontmoet hij vrachtwagenchauffeur Phil.


Bij deze weet je wat te kijken voor de komende tijd. Als je er nog weet, feel free om ze te delen als reactie! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten